• 27/07/2021

De overgang begint met de menstruatie die onregelmatig wordt. Dat onregelmatig menstrueren kan een aantal jaar duren. Naast opvliegers, nachtelijk zweten en humeurschommelingen is het een typisch ongemak van de overgang. Sommige vrouwen hebben soms zelfs last van dagelijks bloedverlies in de overgang.

Tijdens de overgang is het dus heel normaal om onregelmatig te menstrueren. Pas vanaf wanneer je een jaar lang niet meer menstrueert, ben je in de menopauze. Op dat moment rijpen er geen eicellen meer in je eierstokken en kan je niet meer zwanger worden.

Bloedverlies na de menopauze, ook wel ‘postmenopauzaal bloedverlies’ genoemd, komt bij sommige vrouwen voor en is meestal onschuldig. Er zijn daarvoor heel wat verschillende verklaringen mogelijk. Toch is het erg belangrijk dat je in het geval van bloedverlies op oudere leeftijd je huisarts of gynaecoloog raadpleegt. Het kan immers een eerste teken van baarmoederkanker zijn.

Oorzaken van bloedverlies na de menopauze

Er kunnen heel wat oorzaken aan de basis liggen van bloedverlies bij oudere vrouwen. Sommige oorzaken bevinden zich in de vagina, andere oorzaken worden gezocht in de baarmoederhals of de baarmoeder zelf.

Oorzaken in de vagina

  • Door de daling van het oestrogeen, wordt het slijmvlies in de vagina dunner. Daardoor kan de vaginawand droger en kwetsbaarder zijn. Seksuele betrekkingen of kleine wondjes in de vagina kunnen dan bijvoorbeeld zorgen voor wat bloedverlies.
  • Een verzakking in de vagina kan de vaginawand irriteren. Sommige vrouwen dragen een pessarium tegen die verzakking. Ook die kan irritatie veroorzaken, waardoor bloedverlies ontstaat.

Oorzaken in de baarmoederhals

  • In de baarmoederhals kan een poliep groeien. Dat is slijmweefsel dat samengegroeid is tot een rode uitstulping. Zo’n poliep kan beginnen bloeden, wat dus een verklaring voor bloedverlies kan zijn. Meestal is een poliep in de baarmoederhals goedaardig.
  • Baarmoederhalskanker kan ook bloedverlies veroorzaken. Al komt baarmoederhalskanker na de overgang veel minder voor. Let wel, er is een verschil tussen baarmoederhalskanker en baarmoederkanker.
De oorzaken van bloedverlies na de menopauze kunnen in de vagina, de baarmoederhals of baarmoeder zelf liggen.

Oorzaken in de baarmoeder

  • Onder invloed van oestrogeen en progesteron verdikt het baarmoederslijmvlies elke maand om een eicel eventueel te doen innestelen. Tijdens en na de overgang dalen het oestrogeen- en progesterongehalte, waardoor het baarmoederslijmvlies dun blijft. Het wordt daardoor kwetsbaarder, wat kan leiden tot onschuldig bloedverlies.
  • Het is echter ook mogelijk dat het baarmoederslijmvlies toch weer verdikt. Bruine afscheiding na de overgang kan daarop wijzen. In de bijnier worden namelijk hormonen aangemaakt die vetweefsel kunnen omzetten in oestrogeen. Dit verdikte baarmoederslijmvlies in de overgang is meestal onschuldig, maar het kan ook een prestadium van baarmoederkanker zijn.
  • Wanneer je nog niet zolang in de overgang bent, is het mogelijk dat je toch nog een menstruatie hebt. Zo kan het dus zijn dat je na 2 jaar weer ongesteld bent. Dat kan eenmalig zijn. Hoe langer je in de overgang bent, hoe kleiner die kans is. Na 5 jaar weer ongesteld zijn, komt bijvoorbeeld minder vaak voor.
  • Net als in de baarmoederhals kan er ook in de baarmoeder een poliep groeien die bloedverlies kan veroorzaken. Meestal zijn die goedaardig, maar wanneer poliepen bloeden, worden ze uit voorzorg verwijderd.
  • Baarmoederkanker dat uit het slijmvlies ontstaan is, veroorzaakt in een vroeg stadium bloedverlies. 10% van de vrouwen met bloedverlies na de menopauze blijken baarmoederkanker te hebben. Overgewicht, een hoge bloeddruk of suikerziekte vergroten de kans op baarmoederkanker.
  • Soms kunnen vleesbomen of myomen ook bloedverlies na de overgang veroorzaken. Bij 5 op 100 vrouwen met bloedverlies na de menopauze wordt er een vleesboom gevonden. Vleesbomen komen echter veel meer voor voor de overgang, omdat ze ontstaan in de eierstokken onder invloed van hormonen.

 

Andere oorzaken:

  • Bloedverdunnende medicijnen kunnen ook aanleiding zijn voor bloedverlies.
  • Ook geslachtsziekten zoals chlamydia kunnen een ontsteking van het slijmvlies veroorzaken. Een gevolg daarvan is dat het slijmvlies snel gaat bloeden.

 

Onderzoek van bloedverlies na de overgang

Net omdat er zoveel oorzaken aan de basis van bloedverlies na de menopauze kunnen liggen, is het belangrijk om het niet te negeren en een arts te raadplegen. De kans is echter groot dat het bloedverlies onschuldig is, maar het is cruciaal om zeker te zijn.

Een arts zal in eerste instantie proberen om via een uitstrijkje en een inwendige echo de oorzaak te bepalen.

Bij een vermoeden dat de oorzaak in de baarmoeder ligt, kan een arts via een pipelle (een dun buisje) wat weefsel uit de baarmoederholte afnemen. Een echo met contrastvloeistof kan helpen om eventuele poliepen beter op te sporen. Deze onderzoeken kunnen krampen geven die vergelijkbaar zijn met menstruatiepijn.

Indien het nodig blijkt, kan ook een hysteroscopie worden gedaan. Dan wordt met een dunne buis met een kleine camera in de baarmoeder gekeken. Via de buis kan wat vloeistof worden ingebracht, waardoor de baarmoeder wat uitzet. Hierdoor kan een biopt worden afgenomen, maar ook een poliep of vleesboom kan op die manier worden verwijderd.

Bloedverlies op oudere leeftijd wanneer je al een tijdlang in de menopauze bent is mogelijk en kan tal van oorzaken hebben.

Mogelijke behandelingen

Na het onderzoek kan de arts een behandeling bepalen. In veel gevallen is geen behandeling nodig omdat het bloedverlies onschuldig is. In 10 – 20% van de gevallen is het wel mogelijk dat het bloedverlies opnieuw opduikt. Wanneer dat na meer dan 6 weken gebeurt, raadpleeg dan opnieuw je huisarts of gynaecoloog.

In geval van verdikt of verdund slijmvlies kan een arts opteren voor een hormoonbehandeling. Bij verdund slijmvlies wordt dan een oestrogeenkuur toegediend. Verdikt slijmvlies wordt behandeld met een progesteronkuur. Door de progesteron rijpt het slijmvlies en wordt het uitgestoten. In sommige gevallen wordt ook geopteerd voor een hormonenspiraal dat 5 jaar kan blijven zitten.

Wanneer er een poliep of vleesboom wordt ontdekt, wordt die uiteraard verwijderd. Dat kan met een hysteroscopie, zoals hierboven beschreven.

Wordt er een tumor in de baarmoeder gevonden, dan kan het advies zijn om je baarmoeder en eierstokken te laten verwijderen.

Ben je in de menopauze en heb je nog specifieke vragen? Contacteer dan onze menopauzeconsulente.

Een doeltreffende en veilige oplossing zonder hormonaal werkingsmechanisme

Sérélys® is een natuurlijk product op basis van gepantenteerde, gezuiverde extracten van stuifmeelkorrels aangewezen bij opvliegers, tijdelijke vermoeidheid en prikkelbaarheid gelinkt aan de menopauze.

Dankzij het niet-hormonale werkingsmechanisme van Sérélys, mag het ook gebruikt worden door vrouwen die borstkanker hebben (gehad) of die een verhoogd risico hebben op borstkanker.

2 tabletten per dag in 1 inname voor een optimale werking.