Zijn jouw voedingsgewoonten en levensstijl al jaren hetzelfde en is het zo dat je voorheen  op gewicht bleef maar dat je nu, tijdens de overgang, in gewicht toeneemt?
De ervaring leert dat een vrouw gemiddeld zo’n 4 tot 5 kg bijkomt tijdens de overgangsjaren.
Deze extra kilo’s zullen zich oa. ter hoogte van de buik nestelen en dit is te wijten aan verschillende redenen.

1. Ons lichaam compenseert :

Tijdens de overgang en na de menopauze (de menopauze is het moment van de laatste menstruatie, nadien spreken we van de post- menopauze) is er een verlies van oestrogeen wat het lichaam wil compenseren door wat oestrogeen op te slaan.
Dit gebeurt voornamelijk in het buikvet, de taille kan verdwijnen en de kans op het krijgen van een buikje neemt toe.

2. Een vertraagd metabolisme

Een andere reden van gewichtstoename (en dat geldt ook voor de mannen) is dat met het ouder worden, ons metabolisme (stofwisseling ) vertraagt. Dit wil zeggen dat we minder calorieën nodig hebben om hetzelfde te doen als voorheen.
Maar wat betekent dit concreet ?
Ons metabolisme omvat:

  • het basaal metabolisme of ons energieverbruik in rust ( onze organen zoals het hart, de lever, de longen, de nieren…blijven immers steeds in werking): goed voor zo’n 50 à 80%  van ons calorieverbruik
  • energie die we gebruiken tijdens fysieke activiteit: goed voor zo’n 20% van ons calorieverbruik
  • energie nodig voor de vertering en verbranding van ons voedsel: goed voor zo’n 5à10% van ons calorieverbruik

3. Verminderde spiermassa

Ten laatste, neemt onze spiermassa vanaf de leeftijd van +- 40j af en spieren verbruiken bij inspanning en sport meer calorieën dan vetmassa.
Belangrijk is dus om voldoende beweging in te lassen en een beetje aan krachttraining te doen om de spiermassa weer op te bouwen of te behouden.

Wat kan je doen ?

  1. Ofwel de calorie inname verminderen of meer bewegen zodat je de calorieën die je inneemt door voeding en drank, ook effectief verbruikt.
  2. Eet voldoende onbewerkt, natuurlijk voedsel, veel groenten, zaden en pitten, beperk je fruit tot 3 stuks per dag (gezond maar bevat suikers), drink voldoende water of kruidenthee.
  3. Probeer suikers, zetmeel ( pasta, rijst, brood) en vet te beperken.

Met voldoende inzet en inspanning kan je je stofwisseling opnieuw verhogen waardoor je je gewicht op peil kan houden of gewicht kan verliezen.

Lukt het niet om zelfstandig je voedingspatroon aan te passen ? Misschien kan je dan eens een diëtiste raadplegen die je meer inzicht kan geven over wat je nog kan doen om je gewicht op peil te houden of eventueel gewicht te verliezen.

Sérélys, is een voedingssupplement voor menopauzale klachten zoals opvliegers, prikkelbaarheid, vermoeidheid en nachtelijk zweten. Sérélys heeft geen impact op je gewicht.