Hoe weet je dat je in de menopauze bent?

Een verandering in je menstruatie is vaak het eerste signaal dat de overgang begint. Je menstruatie kan plotseling uitblijven of onregelmatig worden. De bloedingen kunnen heviger of juist minder hevig zijn. De menstruatie kan korter of langer duren. Ook opvliegers, stemmingswisselingen en nachtelijk zweten kunnen signalen zijn dat je in je menopauze bent.

Doe de menopauzetest hier of vraag je huisarts om een bloedtest.

Welk effect heeft de anticonceptiepil tijdens de menopauze?

De anticonceptiepil werkt op basis van oestrogeen en progesteron. Zo zorgt de pil ervoor dat je regelmatig menstrueert. Daardoor merk je gewoon minder dat je in je menopauze komt. De pil stelt de menopauze echter helemaal niet uit.

De pil zorgt wel voor minder hormoonschommelingen tijdens de weken dat je ze inneemt. Tijdens de week dat je de pil niet neemt, is het best mogelijk dat je wel geconfronteerd wordt met de typische symptomen van de menopauze, zoals opvliegers en nachtelijk zweten.

De anticonceptiepil blijven gebruiken tot na de leeftijd van 52 jaar wordt afgeraden: het risico op borstkanker en hart- en vaatziekten neemt dan immers toe. Je vraagt best advies aan je huisarts of gynaecoloog.

Kan je tijdens de menopauze nog zwanger raken?

Tijdens de perimenopauze kan je nog steeds zwanger worden, ook al blijft je menstruatie al af en toe uit. Wil je geen risico lopen op een zwangerschap, dan moet je tot een jaar na de laatste menstruatie nog een anticonceptiemiddel gebruiken, bijvoorbeeld condooms of een spiraaltje.

Hormonale of niet-hormonale oplossing voor menopauzeklachten. Wat is de beste keuze?

Verschillende wetenschappelijke studies hebben het aangetoond: een hormonale behandeling van symptomen in verband met menopauze kan op lange termijn meer nadelen dan voordelen hebben. Zo verhoogt een hormonale behandeling het risico op hart- en vaatproblemen en borst- en baarmoederkanker. Ook maakt HST (hormonale substitutietherapie) het moeilijker om borstkanker vroegtijdig op te sporen via mammografie. Omdat het borstweefsel ‘dichter’ wordt, is de mammografie immers moeilijker te interpreteren.

Om al die redenen is het aanbevolen om een hormonale behandeling niet lang te laten duren. Je arts zal de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. De behandeling zal enkel langer voorgeschreven worden als de voordelen opwegen tegen de nadelen of risico’s.

Hoe lang mag je Sérélys® nemen?

Sérélys® is een natuurlijk product. De eerste effecten zijn reeds merkbaar na 4 weken. Een maximaal effect wordt bereikt na 2 maanden.

De Sérélys®-kuur mag verdergezet worden zolang de hinderlijke menopauzesymptomen zich voordoen.

Wat is het verschil tussen Sérélys® en andere natuurlijke producten tegen de menopauze?

De meeste supplementen zijn op basis van fyto-oestrogenen (bv. rode klaver, hop, soja, lijnzaad…) die oestrogene eigenschappen kunnen hebben.  Sérélys® bevat geen fyto-oestrogenen en heeft dus helemaal geen invloed op je hormonen. Met andere woorden: het heeft geen impact op het oestrogeenniveau in het lichaam. Sérélys® werkt rechtstreeks in op je interne ‘thermostaat’ om je te versterken tijdens de menopauze.

Andere supplementen bevatten zilverkaars. Volgens het “Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (BCFI)” moet je wel voorzichtig omgaan met producten op basis van zilverkaars, omdat er risico is op aantasting van de lever (1).

(1) Bron:  BCFI: http://www.bcfi.be/nl/chapters/7?matches=Cimicifuga&frag=20560 en http://www.bcfi.be/nl/articles/query?number=F41N10D (“werkingsmechanisme van dit preparaat is niet bekend, en in de weinige beschikbare studies is er slechts beperkt bewijs van doeltreffendheid. Gevallen van ernstige hepatotoxiciteit (met inbegrip van ernstige hepatitis) werden gerapporteerd, en het EMA publiceerde reeds in 2006 een waarschuwing in dit verband”)

 

Sérélys® wordt gemaakt van stuifmeelextract. Kan dit een allergische reactie veroorzaken?

Enkel het omhulsel van de stuifmeelkorrels of ‘pollen’ bevat stoffen die een allergie kunnen verwekken (de zogenaamde “allergenen”). Door het exclusieve extractieprocedé van Sérélys® wordt het werkzame kerndeel echter uit dat allergieverwekkend omhulsel gehaald. Daardoor zitten er geen stuifmeelallergenen in Sérélys®. Sérélys® kan dus ook gebruikt worden wanneer je allergisch bent voor grassen en stuifmeel.

Sérélys® bevat ook geen gluten en geen lactose.

Is Sérélys® veilig?

Terwijl hormonale behandelingen een verhoogd risico kunnen geven op hart- en vaatziekten of op borstkanker of baarmoederkanker, is het werkingsmechanisme van Sérélys® niet-hormonaal.

Sérélys®  bevat geen fyto-oestrogenen (plantaardige hormonen) of zilverkaars.

Over de veiligheid van fyto-oestrogenen op lange termijn is weinig bekend. Aangezien ze ook een licht hormonale werking hebben, kunnen ze ook risico’s inhouden, zeker bij vrouwen die borstkanker hebben (gehad).

Volgens het “Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (BCFI)” moet je wel voorzichtig omgaan met producten op basis van zilverkaars, omdat er risico is op aantasting van de lever (1).

Dankzij het niet-hormonale werkingsmechanisme van Sérélys®, mag Sérélys® dus ook gebruikt worden door vrouwen die borstkanker hebben (gehad) of die een verhoogd risico hebben op borstkanker.

Vraag verder advies van je arts.

(1)  Bron:  BCFI: http://www.bcfi.be/nl/chapters/7?matches=Cimicifuga&frag=20560 en http://www.bcfi.be/nl/articles/query?number=F41N10D (“werkingsmechanisme van dit preparaat is niet bekend, en in de weinige beschikbare studies is er slechts beperkt bewijs van doeltreffendheid. Gevallen van ernstige hepatotoxiciteit (met inbegrip van ernstige hepatitis) werden gerapporteerd, en het EMA publiceerde reeds in 2006 een waarschuwing in dit verband”)

Mag je Sérélys® innemen na borstkanker?

Serelys® bevat geen fyto-oestrogenen.

Sérélys® mag dus ook gebruikt worden door vrouwen die borstkanker hebben (gehad) of die een verhoogd risico hebben op borstkanker.

Vraag verder advies aan je arts.

Waar kan je Sérélys® tabletten kopen?

Sérélys® is verkrijgbaar in iedere apotheek. Als Sérélys® niet in voorraad is, kan de apotheker het bestellen bij zijn gebruikelijke groothandelaar.

€29,95 – 60 tabletten (CNK: 2719-201)